Жители на Поморие излизат на протестен митинг срещу петролопровода Бургас – Александруполис. 

Демонстрацията ще се състои на 22 април пред Министерството на благоустройството и регионалното развитие в София, където по същото време ще заседава националният експертен съвет за проекта.

Точно на обед протестиращите ще поискат среща с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, за да му обяснят лично позицията на живеещите в морския град – че не искат петролопровода да минава оттам. 

На извънредна общинска сесия преди няколко дни съветниците в Поморие пък решиха да организират референдум на 16 май. 

Тогава жителите на града ще трябва да отговорят на въпроса “Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Поморие?" 

Според поморийци сега е моментът за провеждането на допитване, тъй като проектът вече не е на етап проучване, а има разработени конкретни варианти за осъществяването му. 

„Тръбопровод няма да минава през град Поморие или около него. 

Плановете за изграждането на трасето на тръбопровода Бургас–Александруполис не са свързани с това“, заяви за Dnes.bg Пламен Русев, изпълнителен директор на Транс-Болкан Пайплайн – клон България.

По думите му протестът в София е чисто политическо мероприятие. 

„Бургас–Александруполис е икономически проект, който носи икономически дивиденти на България като цяло и в частност на общините, през които ще преминава. 

Виждайки, че в поредицата подобни мероприятия участват все едни и същи лица, които нито са еколози, нито икономисти, нито имат сериозно понятие от тръбопроводи, оставам с убеждението, че разбираемите опасения на гражданите на Бургаска област просто се експлоатират по много непочтен начин“, коментира още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase